Stormen Hilde

Otryggheten stor i Blåsjön – når inte 112

1:50 min

Invånarna i Blåsjön känner sig fortfarande otrygga efter stormen Hilde. Förutom ström saknas både fast- och mobiltelefoni. Många är nu oroliga att någon kommer behöva hjälp av ambulans eller räddningstjänst. Uppmaningen att åka till Gäddede och larma själv är inte genomtänkt, tycker byborna.

– Det är ingen trygghet. Det går bra om man är frisk, men vi har en del gamla damer som bor ensamma här. De kan inte ringa till någon om någonting händer, säger Inger Långström.

I lördags ryckte stormen Hilde bort all kommunikation för byborna i Blåsjön, 4,5 mil norr om Gäddede. Varken fast- eller mobiltelefoni fungerar inte. Larmnumret går därför inte att nå. De har inte kunnat få någon information om läget via radion, eftersom radiomasten varit utslagen tills igår.

Då fick de veta att man måste att åka hela vägen till brandstationen i Gäddede och själva trycka på larmknappen för att få hjälp i en eventuell nödsituation.

– Det känns långt. För gamla människor som ska traska vidare och trycka på en knapp, det känns inte bra. Det måste finnas någon back-up, säger Monica Moberg.

Hur har du det efter stormen Hilde? Kommentera gärna!

Stormen Hilde

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.