Bacho lägger ner i Sveg

Bahco lägger ner sin fabrik i Sveg och flyttar till Portugal. Det beslutades i går och i dag har man MBL-förhandlat om uppsägningarna.

Under några månader framåt ska Svegsfabriken arbeta i hop ett lager för tiden innan Portugalfabriken blir effektiv och så arbetarna i Sveg lära upp dom som fått jobb i Portugal.

Flytten ska alltså bli av trots att Svegsfabriken går bra och trots att löntagarkonsulten anser att Svegsfabriken kan drivas med fortsatt lönsamhet.

Nu ska fabriken drivas för fullt fram till semestrarna och antagligen ett tag efter, säger Arne Svensson. De skriftliga uppsägningarna kommer redan denna vecka.

Tommy Svensson är operatör på Bachofabriken och har jobbat där i nitton år. Hans möjligheter att få ett arbete i Sveg är begränsade.

Just nu är man mest bara less, säger Tommy Svensson. Det är svårt att förstå att en lönsam fabrik ska läggas ner när vi lever upp till ägarnas krav. Man undrar vad deras ord står för.

Informationen varit bra hela tiden och dom anställda fått svar på olika frågor men inte lyckats ändra på beslutet alltså. Nu funderar dom flesta på hur det ska bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".