1 av 3
Genom stora fönster i fiket ser man in i gymnastikhallen i Östersund Arena. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
2 av 3
På bilden syns en av grupperna under föreningens prova-på-gympa. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
3 av 3
Jim Salvin är ordförande för Östersundsgymnasterna och han är väldigt glad över den nya hallen. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio
Östersund Arena

Lättare att locka aktiva med synlig gympahall

2:29 min

Intresset för att prova gymnastik har ökat i och med nya hallen på Östersund Arena och placeringen är en framgångsfaktor för att få nya aktiva. Nu hoppas man också på utbyte mellan föreningarna.

Åsa Gjerswold och hennes dotter Jonna Blom hade aldrig kommit på idén att börja med gympa om de inte sett gymnasterna genom de stora fönstren i fiket när det samtidigt var på hockeyturning i helgen.

– Det är en helt fantastiskt vilken hall gymnastiken de fått till, säger föräldern Åsa Gjerswold som följde med sin dotter på prova-på-gympa på måndagen.

Hade ni kommit på idén med gympa för dottern om ni inte sett in i hallen?

– Nej det hade vi aldrig gjort så det är kul, säger Åsa Gjerswold.

Poppis att titta på

Gympahallen är placerad så man har full insyn i den från fiket på övervåningen, det är lätt att se vad gymnasterna håller på med och just synligheten är en framgångsfaktor för gymnastikföreningen för att locka fler medlemmar.

– Gymnastiken har ju varit en lite av en doldis i Östersund. Vi har ju gömt oss i katakomberna på Sporthallen, vi har haft fyra golvytor där under många många år och släpat fram två ton redskap inför varje träning men nu har vi fått en spegelhall där föräldrar och allmänheten kan se gymnastiken, jättebra! säger Jim Salvin är ordförande för Östersundsgymnasterna.

Synligheten och att arenaidrotterna hockey, bandy, konståkning och gymnastik hela tiden möts i olika former i lokalerna hoppas Jim Salvin också ska leda till att man utbyter erfarenheter med varandra.

– Det kan till exempel innebära att vi har samträningar, vi har redan sett ÖIKs a-lag stå och tråna och vill försöka någon gymnastisk övning, säger Jim Salvin.

Ledarutbyte

Men det handlar inte bara om fysiskt träningsutbyte utan också om att utveckla ledarskapet. De flesta föreningar har svårt att rekrytera ledare och tränare, det gäller också gymnastiken som kanske har en särskilt tuff utmaning när man har som mål att fördubbla antalet medlemmar på två år, från 600 till 1200.  Då behövs många nya ledare och här tror Jim Salvin att man kan dra nytta av de fyra idrotterna delar på Arenan, det finns samordningsvinster att göra.

–  Vi har säkert gemensamma beröringspunkter på många sätt, till exempel hur vi bemöter föräldrar, hur vi hanterar uppvärmningar, hur vi hittar kordinationsövning så det finns säkert mycket som vi kan har gemensamt i ledarutbildning framöver, säger Jim Salvin.

Och du tror att även ledare inom hockeyn, bandyn och konståkningen är intresserade av att samsas om utbildningar?

– Absolut, det hoppas jag verkligen att vi tillsammans med till exempel idrottsförbundet kan arbeta med olika gemensamma projekt, säger Jim Salvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista