Sammandrabbningar mellan beväpnade grupper i Benghazi, i somras. Foto: Abdullah Doma/TT
Fotboll

ÖFK inleder jätteaffär med Libyen

ÖFK:s Daniel Kindberg om den Libyska fotbollsakademin i Östersund
1:39 min

Fotbollsklubben Östersunds FK är nu i finalskedet av en halvmiljardaffär direkt med libyska staten. Klubben ska utbilda 250 libyska fotbollskillar årligen, under fem år, skriver LT/ÖP-sporten.

Det gäller både vanliga studier och skolning i fotboll. Omsättningen för den tänkta ungdomsakademin beräknas till drygt en halv miljard kronor, 530 miljoner, över en femårsperiod.

Moroten för ÖFK:s del är förhoppningar om ett netto till den egna klubbkassan på runt 10 miljoner per år.

I nästa vecka åker en delegation från Östersund till Tripoli och Benghazi för att välja ut den första kullen om 60 elever som beräknas anlända till Jämtland i mars för att inleda utbildningen.

Senast den 29 januari räknar ÖFK med att den första utbetalningen av pengar från libyska staten ska finnas på klubbens bankkonto.

Libyen ännu ingen stabil stat

På tisdagen kom uppgifter om att en väpnad milisgrupp i Cyrenaica i Libyen vill sälja olja från blockerade hamnar till utländska bolag och lovar att skydda anlöpande oljetankers. 

– Vi välkomnar internationella oljebolag. Säkerhetsvakter kommer att garantera fartygens säkerhet, säger en talesman.

Samtidigt har libyska försvarsdepartementet förklarat att alla oljetankers som försöker lasta olja från hamnarna i landets östra del kommer att förstöras.

Milisen hör till den rörelse som kräver större autonomi för landets östra del. Den gör också anspråk på en större andel av landets oljeintäkter.

 Konflikten om oljeterminalerna understryker spänningarna mellan Libyens tre delar - östliga Cyrenaica, nordvästliga Tripolitanien och sydvästliga Fezzan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".