Arkivbild från Gatufesten 2012. Foto: Annelie Ledin
Festival

Hamnyran ska ersätta konkursade Gatufesten i Sundsvall

I Sundsvall satsar man på en ny festival efter Gatufesten som gick i konkurs i somras. Namnet på det nya arrangemanget blir Hamnyran.

– Själva namnet är tråkigt. De borde kunna komma på något eget, säger Stefan Kauppi vid Storsjöyran till P4 Jämtland.

Han konstaterar att de varumärkesskyddat namnen Yran och Storsjöyran men tror inte att de kommer att göra någon stor sak av Sundsvallfestivalens namnval.

– Vi tycker det är kul att det händer något i Sundsvall också. Det är bra för regionen. Vi har aldrig konkurrerat om publik, städerna emellan, eftersom arrangemangen ligger på olika datum.

Bakom initiativet i Sundsvall står Studieförbundet Sensus, Sundsvall Pride och en lokal krögare och de vill fokusera på det lokala musikutbudet. Tanken är att skapa en folkfest med underhållning för alla åldrar, barnaktiviteter och båttävlingar.

Om senaste årens omfattande "festivaldöd" med konkursade, uppköpta och flyttade festivaler på en rad håll i landet säger Stefan Kauppi vid Storsjöyran:

– Festivalbranschen är ganska turbulent och kommer nog fortsätta vara det, med aktörer som kommer och går. Det är ingen trygg bransch. Man kan aldrig slå sig till ro och stagnera, då är man farligt ute.

Yran i Sundsvall är den 3-5 juli och Yran i Östersund sista helgen i juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista