Foto: JanEric Henriksson/TT
Tandvård

Landstinget börjar med skönhetsingrepp

1:45 min

Sedan årsskiftet gör specialisttandvården i länet kosmetiska behandlingar, till exempel en tandställning för ett snyggt och rakt smajl till bland annat barn och unga.

Vad tycker du om detta? Diskutera gärna utseende och ideal här på vår webb.

Strax före jul togs beslut att det är fritt och upp till var och en, som kan betala själv, att få sina tänder korrigerade utan att behöva ha medicinsk grund för det.

Kristina Johansson på specialisttandvården:
– Det är just för att det finns ett sådant behov hos befolkningen och just nu klarar vi av att göra det, säger hon.

Folktandvårdsmottagningarna får dagligen frågor från unga om att de vill fixa sina tandrader, men oftast har de inga direkta medicinska behov, det handlar bara om ett snyggt smajl.

Specialisttandvården vill hänga på trenden, att allt fler vill se bra ut i munnen, med raka, vita fina tänder. Och trycket är oftast störst från föräldrar som oroas över barnens lilla glugg, eller lite sneda framtand.
– Någon har sagt att det kan bli svårt att få jobb för mitt barn i framtiden om det inte har raka tänder, sedan det här med att man blir mobbad, hör vi lite då och då, säger Kristina Johansson

Men smakar det så kostar det, mellan 15 000 och 25 000 kronor, och det innebär att inte vem som helst kan komma ifråga, utan den som har råd helt enkelt.

Det är ganska välbeställda familjer som kommer att ha råd då?
– Ja, det är svårt att få ihop de pengarna annars.

Bidrar inte ni då till att skapa en klyfta i samhället?
–  På ett sätt kan man tycka att vi gör det, men vi är efterfrågestyrda också. Vi är ju inte först i landet att göra det här. Men vi mera hakar på en trend kan man säga, menar Kristina Johansson.

Hur man skall se ut, och hur man skall vara, påverkar unga, via massmedia och snedvridna normer befästs.

Frågan är om landstinget skall bidra till de behoven?
– På ett sätt bidrar man ju till det, man kan ju diskutera det. Det är en svår fråga. Men vi har ju bestämt det eftersom det finns en viss efterfrågan, sägert Kristina Johansson.

Specialisttandvården är noga med att detta inte på något sätt skall marknadsföras, utan bara låta medborgarna veta att möjligheten finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista