Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Emelie Andersson/SR
Utbildningsväsendet

Man anmäler Mittuniversitetet för könsdiskriminering

En anställd på Mittuniversitetet anmäler lärosätet för diskriminering och begär 100.000 kronor i ersättning. Ansökan om forskningsmedel ratades med motiveringen att han var en han.

Mannen anser att han inte haft samma möjligheter att söka ekonomiskt forskningsstöd som kvinnliga kollegor.

Enligt anmälan ska hans möjligheter att befordras ha fördröjts med uppskattningsvis tre år, eftersom han inte kunnat forska i samma takt som han kunde ha gjort om han också varit berättigad till bidraget. Missgynnandet har berott på hans könstillhörighet och därför anmäler han universitetet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Ansökan ratades eftersom sökanden var man

Mannen är docent och  tillsvidareanställd som universitetslektor på heltid, men vill forska och meritera sig till en professur.

För att ha möjlighet att forska på heltid och snabba på meriteringen, så fördelar Mittuniversitetet ut forskningsmedel till forskare av underrepresenterat kön som hittills varit kvinnor.

Trots att stödet sedan förra året varit öppet för både män och kvinnor att söka så behandlades aldrig docentens ansökan med motiveringen att han var man.

Han har därför missgynnats och hans möjligheter att  befordras till professor har fördröjts med uppskattningsvis tre år.

Missgynnandet har berott på hans könstillhörighet, enligt anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".