Foto: Pontus Lundahl/TT
Politik

Blandade reaktioner från elever på nytt skolförslag

1:15 min

Elever som går ut nian utan gymnasiebehörighet ska tvingas gå ett elfte år. Elever i åttan och nian som nästan klarar godkända betyg ska gå obligatorisk sommarskola. Det föreslår regeringen.

– Det är väl bättre än att inte komma in alls. Sommarskola låter också som ett bra förslag, säger åttondeklassaren John Strömberg på Storsjöskolan.

Hur skulle det känns att gå om ett år utan sina kompisar?

– Äh, det skulle inte vara så farligt antar jag, säger John Strömberg.

Supervalåret har precis börjat och nu har regeringen kommit med ett förslag inom vad som tros bli en stor valfråga - skolan. En del av förslaget är att alla sexåringar ska börja skolan och skolplikten förlängs till tio år.

Om förslaget blir verklighet kommer det kosta flera miljarder och kunna genomföras först 2018, eller senare enligt alliansen. Socialdemokraterna förstår inte varför det ska ta så lång tid när i stort sett alla sexåringar redan går i förskoleklass. Miljöpartiet, å sin sida, begriper inte vad vitsen är att döpa om "nollan" till "ettan".

När det gäller att gå ett extra elfte år, om man inte klarar gymnasiekompetens, så tycker Meja Martinek som går i åttan på Storsjöskolan så här:

– Om man är dålig och inte har klarat skolan då ska man inte behöva plågas ett år till.

Kompisen Olivia Engström tycker inte heller om förslaget

– Jag tycker det är bra som det är nu.

P4 Kollar skolan

Vi vill ha din berättelse och dina tankar om hur skolan fungerar. Vad fungerar bra och vad är inte bra? Nu sätter vi lite extra fokus på skolan och då behöver vi din hjälp. Mejla p4jamtland@sverigesradio.se eller ring publikredaktör Emelie på 063-160648.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista