Eva Grundberg rektor på Storsjöskolan. Foto: Victoria Herkules/ Sveriges Radio.
Skola

Föräldrars läxhjälp leder till fusk

1:49 min

Föräldrar hjälper sina barn för mycket med skolarbetet och det har blivit ett problem i grund- och gymnasieskolan. För att lösa det överväger Storsjöskolan att sluta med skolarbeten hemma.

Är det svårt som förälder att veta när du hjälper ditt barn för mycket med skolarbetet? Vad gör du som lärare för att ta itu med problemet? Kommentera!

Fusk har blivit allt vanligare bland elever i gymnasieskolan och grundskolan. Det handlar dels om plagiat men även att föräldrar gör skolarbeten åt barnen.

 – Det kan vara en förälder och äldre syskon som förhoppningsvis i största välmening hjälper till, och så blir man intresserad så man hjälper för mycket. Då blir det inte elevens arbete som blir resultatet, utan föräldrars och syskons kunskaper som lämnas in, säger Eva Grundberg som är rektor på Storsjöskolan.

När en elev fuskar genom att plagiera en text från internet eller en bok kan lärarna lätt upptäcka det med hjälp av ett program. När det handlar om att bevisa att eleverna fått hjälp krävs det lite mer detektivarbete. När gymnasieläraren Lisa Whass misstänker att någon annan gjort arbete åt eleven, utgår hon från en modell där eleverna själva får berätta om hur de lagt upp arbetet och presentera det med egna ord.

– Har de inte varit delaktiga och om någon annan gjort jobbet, eller om de inte alls engagerat sig, då kan de inte svara på det här. Det blir det väldigt synligt.

 Blir inte det här lite mer arbete för er?

– Det blir det men jag tycker att det är viktigt att vi kollar upp det här. Det är inte alltid jag gör det, utan det är när man har en fingertoppskänsla och man funderar över hur mycket hjälp eleven har fått. När man ser att språket inte stämmer, säger gymnasieläraren Lisa Whass.

Storsjöskolan överväger att sluta med att elever gör skolarbeten hemma för att komma till rätta med problemet.

– Det är ett problem i skolan och jag misstänker att vi inte är den enda skolan som har det här problemet, utan det finns på alla skolor. Vi har diskuterat det i lärargrupper att vi kanske ska sluta upp att ha arbeten där man jobbar hemma,  utan man ska göra det i skolan. Då kan lärare hela tiden finnas med i processen och även stötta eleverna framåt i arbetet, säger rektorn Eva Grundberg.

P4 Kollar skolan

Vi vill ha din berättelse och dina tankar om hur skolan fungerar. Vad fungerar bra och vad är inte bra? Nu sätter vi lite extra fokus på skolan och då behöver vi din hjälp. Mejla p4jamtland@sverigesradio.se eller ring publikredaktör Emelie på 063-160648.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista