Danijela Rundqvist ska träffa blivande hockeytjejer i Östersund Arena. Foto: TT
Ishockey

Hockeystjärnan ska inspirera Östersunds tjejer att börja lira

1:20 min

En riktig hockeystjärna - Danijela Rundqvist, som spelat över 200 landskamper för Tre Kronor - finns på plats när Östersunds IK lockar unga tjejer att testa på sporten.

Rundqvist kommer till Östersund Arena under lördag för att inspirera flickor mellan 6 och 11 år som vill bli hockeyspelare.

Själv kommer hon ihåg hur det gick till när hon fastnade för sporten som 13-åring:

– Jag lånade ihop grejer och tog mig till hallen, och älskade det från första stunden jag gled ut på isen!

Danijela Rundqvist har bland annat OS-silver och OS-brons på meritlistan. De senaste åren har hon spelat som proffs i Kanada, Ryssland och Schweiz.

Nu har hon som 30-åring varvat ner elitsatsningen - ja, hon tränar faktiskt bara fem pass i veckan mot tidigare 12 - och vill gärna inspirera landets yngre förmågor.

Hon rekommenderar gärna att tjejerna tränar ihop med killar också.

– Ja, om det är tjejer som vill upp till högsta serierna. Det kan antingen vara på hockeygymnasium eller i pojklag. Just för att de har så jämna lag, säger Danijela Rundqvist.

Själv har hon en intensiv helg framför sig. På söndag kommer hennes gamla landslagströja att hissas till taket under en ceremoni i hennes moderklubb Kälvestas hemmaarena.

– Det kommer nog att kunna trilla någon tår ner för kinden, erkänner hon.

Östersunds IK kommer under resten av säsongen ha tjejhockey på helgerna. Målet är att etablera tjejhockeyn i föreningen, och på sikt även ha ett seniorlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista