7 - 23 februari 2014 avgörs vinter-OS i Sotji, Ryssland. Foto. Ignat Kozlov/AP/TT.
OS

Borgarråd sågar OS i Stockholm

Stockholm är ingen vintersportstad och ska inte arrangera vinter-OS, anser Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).

Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill att Stockholm och Åre ska ge sig in i striden om vinter-OS 2022, men får inget stöd av en av huvudstadens tyngsta politiker.

Per Ankersjö skriver på Svenska Dagbladets debattsida att det känns tråkigt att agera glädjedödare men att Stockholms resurser bör satsas på annat, som bostäder och satsningar på breddidrott. SOK:s prislapp på tio miljarder kronor kallar han glädjekalkyl, men redan det är för dyrt, anser han.

Utelämnar fakta

Per Ankersjö utelämnar viktiga fakta när han påstår att Stockholms OS-ansökan utgår från en glädjekalkyl, anser SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

– Han redovisar kostnaderna men berättar inte att de täcks av fem miljarder från IOK och därefter till 50-50 av biljettintäkter och sponsring. Och han jämför med Vancouver som påstås gå med miljardförlust, men deras slutsiffror på 11,8 miljarder ligger i balans med lika stora intäkter och kostnader.

Sveriges största skiddistrikt

Enligt Per Ankersjö är Stockholm inte någon vintersportstad. Men det främsta argumentet för ett vinter-OS i Stockholm är, enligt Lindeberg, att lämna efter sig utrustning och spårområden i Sveriges största skiddistrikt.

– Det finns en jättestor efterfrågan och vi har teknik att anlägga spår på längden, på tvären och på is i Stockholmsområdet. OS kan etablera det och bli en vitalisering för skidsporten, till glädje för dem som motionerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista