Målet är 100 procent rent från doping, säger Andreas Forss, gymägare i Östersund. Foto: Håkan Lundqvist
Dopning

Gymsamarbete skall stoppa dopning

Målet är att alla gym skall vara dopningsfria
1:42 min

Minst sex personer i länet har under 2013 ertappats med att ha dopat sig, och dömts för det.
Flera av dem har varit gym-medlemmar, men träningsanläggningarna slår nu tillbaka mot dopningen.

Går det att skapa dopningsfria gym tror du? Kommentera gärna.

Andreas Forss är gym-ägare i Östersund, för ett år sedan var han med och påbörjade ett arbete mot dopning på alla gym och träningsanläggningar i länet. "100 % ren hårdträning" heter arbetet.

I morgon kväll hålls ett möte där målet är att alla former av träningsanläggningar skall med på tåget mot dopning - kommunala som privata och även föreningsdrivna.

Om gymmet finns med i nätverket "100 procent ren hård träning" så stängs man av från all träning i två år, om man döms för dopningsbrott.

Men det är ingen övervakningsverksamhet det handlar om, istället skall det utbildas personal och hållas seminarium för de som tränar. Man ska också peka på de allvarliga och ibland livshotande bieffekterna, även de sociala.

Idag dopar sig även helt vanliga motionärer, och vad som driver en sådan att kasta sig in i dopningsträsket är kanske ingen gåta i det samhälle vi lever i idag, tror Andreas Forss
– Det är som samhället i övrigt allt skall gå snabbt idag, sedan har väl kanske inte alla risker lagts fram tillräckligt tydligt, säger Andreas Forss.

 Så att se bra ut, snarare än att träna för att må bra och för hälsan, blir viktigare för de här personerna?

– Ja, så kan det nog vara, säger Andreas Forss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".