Efter världscupen i Davos åkte Johan Olsson på en trippelknock. Först en rejäl förkylning, sedan överbelastningsskadan mellan revbenen och så lungsäcksinflammationen. Foto Anders Wiklund / TT
Längdåkning OS

Johan Olsson har inte gett upp OS trots skador

Längdåkaren Johan Olsson har inte gett upp hoppet om att delta i OS. Trots att han just nu bara kan träna lätt på grund av muskelskada och lungsäcksinflammation, så meddelar han att han inte gett upp hoppet.

– Trots att jag i nuläget ännu inte kan åka skidor på grund av smärtan, och bara kan utföra ett fåtal moment i träningen, så har jag inte på något sätt gett upp OS än, skriver han i ett pressmeddelande.

Tre sjukdomar på raken

Efter världscupen i Davos åkte Johan Olsson på en trippelknock. Först en rejäl förkylning, sedan överbelastningsskadan mellan revbenen och så lungsäcksinflammationen.

Just nu rehab-tränar han på hemmaplan i Östersund.

– Lungsäcksinflammationen härleds till den virusinfektion Johan drabbades av efter Davos-äventyret. Johan har slitit med mycket smärta och haft en synnerligen jobbig vardag. Men med all rehab-träning och den naturliga läkningsprocessens gång, så kan vi notera i princip dagliga förbättringar, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson som av naturliga orsaker inte kan ge något besked om Johan kan delta i OS eller inte:

– Det jag kan säga är att behandlingarna går bra och att Johans kropp responderar gott på de insatser som görs. Johan får mycket massage för att avlasta smärtan och han trampar på testcykel för att hålla igång kroppen.

Mental och fysisk utmaning

– Med en månad kvar till OS är det givetvis ett tufft läge mentalt för mig, men jag försöker att se framåt och fokusera på det jag kan göra och göra det riktigt bra.  Jag för en daglig dialog med landslagets läkare och sjukgymnast, och jag är helt övertygad om att vi är på rätt väg för att få den här skadan att läka så fort som möjligt.

– Progressionen i läkningen har varit positiv, och den senaste veckan har jag gått från att inte ens klara vardagen själv på grund av värk till att kunna sitta på en testcykel och åka rullskidor inomhus på rullbandet på Vintersportcentrum i Östersund. De senaste två-tre dagarna har dock läkningen nått en platå, och när jag är fullständigt smärtfri är fortfarande ovisst.

Fokus på hälsa

På grund av den enorma tid som det kräver med rehab-träning och behandlingar varje dag så behöver jag övrig tid till vila och återhämtning. Således kommer jag inte att göra personliga intervjuer framöver.

Jerringpriset

I december fick Johan Olsson bragdmedaljen för sitt makalösa guldlopp på femmilen under VM förra vintern. Ikväll kan han få ett nytt pris - Jerringpriset - som han är en av åtta nominerade till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista