1 av 2
Under söndagen försökte frivilliga att hacka fram alla sprickor för att blottlägga de ytor som behöver lagas och spolas på nytt. Foto: Mats Portinsson.
2 av 2
Den nya bandyplanen är katastrofalt dålig med sprickor och hål och det är inte säkert att man lyckas få till isen till helgens herrmatch. Nu finns funderingar på att spola is på gamla bandyplanen vid Odenvallen. Foto: Mats Portinsson.
Fritid

Bandyisen vid Östersund Arena sämre än någonsin

1:28 min

Isen på den nya konstfrusna bandyplanen vid Östersund Arena är så dålig att man tvingats ställa in matcher. Isen är full av sprickor och farlig att åka på och ännu värre än vad den var före jul.

Nu har det gått så långt att man kan tvingas spola upp den gamla bandyplanen på Odenvallen för att Östersunds Bandysällskaps herrar ska kunna spela sin hemmamatch i i division 1 till helgen.

– Om man kommer fram till att det här är ett långsiktig problem måste vi ha en långsiktig reservlösning. Det skulle kunna vara Odenvallen som man kan spola upp till matchis på ett par dygn med det här vädret. Då måste vi ha ett beslut i morgon onsdag om det ska vara genomförbart till helgen, säger Mats Portinsson, ordförande i Östersunds Bandysällskap till P4 Jämtland.

Det har varit problem med att få till bra is sedan man tog den konstfrusna anläggningen i drift i höstas. Vaktmästarna som gör isen får laga den manuellt, de fyller hålen med så kallad snöcement, det vill säga blandad snö och vatten.

Problemet bottnar i att man i höstas började spola isen innan markarbeten satt sig och att marken inte mättades med vatten så att underlag och is kunde frysa i hop. Nu ligger isen ovanpå ungefär som en dubbelis på en sjö som spricker när man åker på den.

Tidigare har det sagts att problemen kommer att hänga kvar hela vintern. Enligt besiktigningsmannen som inspekterade den nya konstfrusna bandyarenan i slutet av november så får man räkna med sprickor under det första året innan marken har satt sig men det kommer att gå till sig kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista