Flygplatsen i Sveg. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio.
Infrastruktur

Estniska flygbolaget Avies utreds av Haverikommissionen

Statens haverikommission (SHK) utreder två incidenter under förra året med det estniska flygbolaget Avies som flyger till Sveg.

Vid det ena tillfället var planet tvungen att vända tillbaka till flygplatsen i Sveg kort efter start på grund av motorproblem. Vid det andra tillfället hamnade planet utanför banan vid landning på Pajala flygplats. Ingen person kom till skada vid något av tillfällena.

– Vi är i slutfasen av utredningarna och håller på med analys och rapportskrivning om vad som skett, jag vill inte ge några kommentarer om vad vi kommit fram till innan den är helt klar, säger Pia Jacobsson vid Statens haverikommission, SHK.

Haverikommissionen räknar med att rapporterna ska vara klar under våren.

Flygbolaget trafikerar Sveg med mindre flygplan med 19 platser. Det estniska bolaget flyger också på flera mindre destinationer i hela Sverige och på samtliga sträckor har de uppdragstrafik från Trafikverket, det vill säga att flygtrafiken bekostas av staten, så kallad Rikstrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".