1 av 3
Lars Magnusson, kammaråklagare. Foto: Marcus Frånberg
2 av 3
Magdalena Persson, Östersunds kommuns advokat. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, parasiten som härjade i Östersund och orsakade svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet
Cryptorättegång

Östersunds kommun pressas om parasitutbrott

5:02 min

I Östersund började idag rättegången om de parasiter som spreds i dricksvattnet för tre år sedan. Kommunen anklagas för att ha spridit magsjukeparasiten Cryptosporidium i stadens dricksvattennät.

Oaktsamt eller inte. Det är frågan under de fyra rättegångsdagarna mot Östersunds kommun, som misstänks ha orsakat att cirka 27000 invånare smittades av parasiten Cryptosporidium för drygt tre år sedan.

Åklagare Lars Magnusson menar att vattenverkets tjänstemän borde haft mer kunskap och därför kunnat förebygga att smittan spreds till 45 procent av Östersunds befolkning, som drabbades av bland annat magsjuka.

Följt gällande regler

Kommunens försvarare, advokat Magdalena Persson, menar att man följt de rekommendationer och regler som gällde för tiden och att man därför inte kan lastas. Åklagaren vill att kommunen ska betala 6 miljoner kronor i böter för oaktsamhet, något som försvaret motsätter sig.

– Östersunds kommun har tagit ansvar och fortsätter att göra det, dessutom vill man inte ytterligare lasta invånarna med att betala 6 miljoner kronor till staten, säger advokat Magdalena Persson.

Lars Magnusson säger att oavsett om kommunen följt regelverket och alla rekommendationer för att bereda dricksvatten, så har man ändå varit oaktsam genom att leverera smittat vatten. Således ska man fällas i Östersunds Tingsrätt.

– Kommunen ser mycket allvarligt på händelsen, men den får man behandla i en annan ordning och inte i en rättslig process, säger advokat Magdalena Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista