Vatten Värt Att Vårda - text på kommunens bilar
Arkivbild: Vatten - Värt att vårda. Text på kommunens bilar. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Cryptosporidiumrättegången

Vattenchef hade inte hört talas om cryptosporidium

0:52 min

Under den pågående rättegången om parasitutbrottet i Östersunds dricksvatten hösten 2010, sa idag den tidigare chefen för vattenverket att han aldrig hört talas om cryptosporidium innan utbrottet.

Magnus Rosenberg, tidigare chef för Vatten Östersund sa i förhör i rätten idag att han aldrig hört talas om cryptosporidium innan parasitutbrottet i Östersund. Det trots att parasiten varit omskriven i både branschmedier och informationsmaterial.

– För mig var det ett helt nytt begrepp när det inträffade i Östersund. Jag kan inte påminna mig om att jag hört talas om parasiten innan, sa Magnus Rosenberg i rätten.

Rosenberg, som gick i pension sommaren innan parasitutbrottet, är kallad av åklagaren Lars Magnusson som vittne. Åklagaren säger till P4 Jämtland att det är ytterst anmärkningsvärt att cheferna för vattenverken inte kände till parasiten - trots utbrott i till exempel Bergen i Norge.

Under eftermiddagen kommer Rickard Jonsson, som var chef för Vatten Östersund vid tiden för parasitutbrottet att höras i rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista