Idrott/Hälsa

Gym i länet jobbar gemensamt mot dopning

0:56 min

Gym och träningsanläggningar i Östersund och länet enar sig i arbetet mot dopning. Syftet är att motverka dopning bland aktiva och samarbetet kallas för "100 % ren hårdträning.

Nätverket "100 % ren hårdträning finns i hela landet. Antidopningsarbetet inleddes redan för ett år sedan i samband med Riksidrottsförbundets rapport om att hälften av alla dopningsfall i Sverige hittas bland gymtränande motionärer.

Nu tas ytterligare ett steg och fler anläggningar ansluter sig och närmast hålls en utbildningsdag då omkring 50 träningsställen från hela länet väljer att delta.

Ett av förslagen som man hoppas att samtliga ställer sig bakom, är förslaget att de som döms för dopningsbrott stängs av från träning under två år.

Antidopningsarbetet kommer inte bedrivas genom övervakning. Man riktar istället in arbetet på att informera och utbilda om de allvarliga och ibland livshotande bieffekter - även sociala - som dopning kan innebära. Man kommer att besöka skolor, utbilda personal och informera de som tränar.

Minst sex personer i länet dömdes för dopningsbrott under förra året - däribland en känd kroppsbyggare från Östersund, som vi rapporterade om tidigare i veckan.