Cryptosporidiumrättegången

Expertvittne förvånad över att cheferna inte hört talas om cryptosporidium

1:18 min

Under gårdagens vittnesförhör med de tidigare vattencheferna i Östersund hävade båda två att de inte hört talas cryptosporidium före parasitutbrottet, något som åklagarens expertvittne ifrågasätter.

När cryptorättegången fortsatte i Östersunds tingsrätt i dag var åklagares expertvittne Torbjörn Lindberg från Livsmedelsverket förvånad över att de två före detta vattencheferna i Östersunds kommun inte hört talas om cryptosporidium före utbrottet 2010.

– Det är förvånande, jag tycker att om man är verksamhetsutövare i en svensk stad och jobbar med dricksvattenförsörjning då ska man känna till cryptosporidium.

Vem är det som är ansvarig för dricksvattenkvalitén?

– Det är alltid den som är verksamhetsutövare, alltså den som producerar och tillhandahåller dricksvattnet, säger Torbjörn Lindberg.

Redan 1998 gick Livsmedelsverket ut med rekommendationer för vilka åtgärder man skulle ta till för att minska risken för vattenburen smitta som cryptosporidium.

Fram till utbrottet i Östersund 2010 hade Livsmedelsverket nämnt cryptosporidium i 43 olika föredrag och Torbjörn Lindberg har svårt att se att någon som jobbar med drickvatten i Sverige inte skulle ha hört talas om cryptosporidum då han anser att det har informerats flitigt om riskerna.

– Vi har löpande informerat om cryptosporidium via olika utskick till exempel information och åtgärdsrekommendationer. Vi har skrivit vägledningar och hållit föredrag i olika sammanhang.

För vem har ni hållit föredrag?

– Det har egentligen varit för alla aktörer, allt i från experter till Va-folk och kommunala inspektörer.

I morgon kommer de sista vittnena att höras och sedan är det dags för slutplädering. Avslutningsvis meddelar tingsrätten när dom i mål kommer.