Ur filmen Bamse och Tjuvstaden. Nordisk Film.
Film

Biopremiär för första långfilmen med Bamse

4:09 min

"Bamse och tjuvstaden" är en av tre biopremiärer i Östersund i kväll. P4:s filmkritiker Björn Jansson ger den högt betyg!

Hur ofta går du på bio? Och vilken sorts film är det som lockar? Kommentera gärna!

Peter Haber gör Bamses röst i den tecknade Bamse-filmen och han och alla gör ett bra jobb i filmen. Betydligt bättre än i många andra animerade filmer.

– Det måste dom få beröm för, även om jag som växt upp med Olof Thunbergs Bamseröst alltid kommer att sätta den främst, säger Björn Jansson.

Den nya tecknade Bamse-världen känns också ganska nära den gamla välkända. Björn Jansson tror att den kommer att fungera bra även på de yngre biobesökarna.

"Bamse och tjuvstaden" är den första långfilmen med Bamse, men den är bara en timme lång, en lagom längd för de mindre barnen.

När filmen börjar är allt en idyll, Bamse har fått tjuvarna att sluta tjuva. Bara Reinard Räv vill sno från andra, och Reinard börjar övertala de andra att deras tidigare liv inte var så dumt. Tillsammans börjar tjuvgänget smida planer på att kidnappa farmor...

– Jag ger Bamse och tjuvstaden en fyra i betyg, säger Björn Jansson.

Romantisk komedi med Martin Stenmarck

"Kärlek DeLuxe" handlar om en författare som säljer bra men får nedsablande recensioner - när hon väl recenseras. Det hon skriver kallas chic-lit, men hon bär på en dröm att skriva den där romanen som alla ska berömma, och som kan ge henne ett Augustpris.

Gamla vanor och vänner vänds ryggen och det stora bokprojektet ska starta. Då hamnar en musiker och bohem i hennes säng efter en förlagsfest. Han spelas av skådespelardebutanten Martin Stenmarck. Hon spelas av vårens meste skådespelare Moa Gammel. Och hon slits mellan den hon vill vara och den hon varit...

– "Kärlek DeLuxe" skulle kunna vara flärdfull, skön underhållning men blir mer av scener man sett förut, övertydlig med skarpa gränser mellan ful- och finkultur. Där finkulturen då får stå för det tråkiga, lite bajsnödiga skulle man kunna säga. Lite för enkelt tycker jag och ger en tvåa i betyg till "Kärlek DeLuxe", säger Björn Jansson.

Svagt betyg för film om hotad världsekonomi

"Jack Ryan shadow recruit" skulle kunna vara skriven på 1980-talet. Här är ryssarna de stora fienderna och Kevin Costner har en av huvudrollerna. Hjälten Jack Ryan som spelas av Chris Pine spöar obeväpnad upp en dubbelt så stor svart kille med pistol...

Chris Pines Jack Ryan är en leende agent - när han inte slåss och blir helröd i ansiktet. Han är ett ekonomiskt snille som ska avslöja spekulation mot dollarn och världsekonomin på Wall street. När han kommer en rysk konspiration på spåren tvingas han åka till Moskva och ta till nävarna och pistolen.

– Det är inte särskilt nytt eller spännande och mitt betyg landar på en tvåa. En svag tvåa. Det mest sevärda i filmen är att duktige Peter Andersson dyker upp som rysk skurk i filmen, tycker Björn Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista