Vinter- OS

Nej till OS 2022 i Åre och Stockholm

0:46 min

Moderaterna i Stockholm sällar sig nu till nej-sägarna kring planerna på att ansöka om vinter-OS. Därmed blir det ingen svensk ansökan om värdskapet för OS 2022. 

    

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Jag tycker att det fanns förutsättningar att göra det här riktigt bra, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande till TT.

Att majoriteten av Stockholmspolitikerna är emot en ansökan grusar planerna, och frågan blir inte ens aktuell för beslut i kommunfullmäktige.

Den 14 mars skulle den officiella ansökan om att få arrangera spelen ha lämnats in

Tidigare har Kristdemokraterna, Folkpartiet och Vänsterpartiet sagt nej till ett OS i Stockholm och Åre 2022. Vid lunchtid på fredagen gick även Moderaterna ut med samma besked. Det ekonomiska underlaget är för osäkert, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Sveriges olympiska kommitté (SOK) presenterade i höstas en utredning om vinter-OS. Partierna i Stockholm anser att kalkylerna i den utredningen är orimliga.

– Tyvärr är det så att vi bedömer att det inte är realistiskt att gå in i en ansökan till OS 2022.

Weijber Mattsson tycker att det är trist att man inte fått chansen att jobba klart innan ansökan döms ut. 

– Det har varit en del slarviga kommentarer som tyder på att man inte tagit del av den senaste informationen innan man uttalat sig, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista