Drutten ligger lugnt i Julius knä. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Vård

Hunden Drutten blir humörhöjare på äldreboenden

1:13 min

Under tre månader ska Caroline Larsson och hennes terapihund Drutten arbete heltid på fyra särskilda boende i Östersunds kommun för att se om man kan mäta de positiva effekterna med terapihundar.

– Tanken är att vi ska höja motivationen och livskvaliteten och att man ska få en meningsfullhet i vardagen. Det är det som är poängen att öka det sociala värdet och öka innehållet på dagarna.

Fyra äldreboenden i Östersund är utvalda att delta i projektet och till en början handlar det om att Drutten och brukarna ska lära känna varandra. Vi besöker boendet Brevbäraren på Frösön under Druttens första arbetsdag där. Till att börja med ska Drutten arbeta med en brukare på varje boende och på Brevbäraren har Julius har blivit den utvalda. Han har tidigare jagat och haft hund. Trots att det är första besöket så verkar drutten och Julius redan ha funnit varandra och hon ligger lugnt i knät medan Julius klappar henne. Tanken med projektet är att mäta de positiva effekterna och Caroline Larsson hoppas på att kommunen kommer fortsätta satsningen på terapihundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista