Anna-Karin Strömstedt. Arkivfoto: Alf Levin/SR
Skidskytte

OS-hoppet ute för svenskorna

Det var en sista avlägsen chans att på egen hand kvalificera sig för OS för de svenska skidskyttedamerna, men den chansen försvann i Antholz jaktstart på lördagen.

Anna-Karin Strömstedt var inte ens nära att ta den. 

– Jag var för spänd, säger den 33-åriga skidskytten.

På nytt svek nerverna svenskan, som sköt åtta bom och rasade från 23:e till 44:e plats i lördagens jaktstart i Antholz. 

Sprintloppet väckte förhoppningar

– Jag hade släppt OS redan före sprinten. Men sedan blev det som att "fasen, gör jag ett till sånt lopp så har jag en jättestor chans." Det blev för tufft för mig, säger Strömstedt. 

– Det skakade på skjutvallen och det skakade i spåret, det var ingenting som fungerade bra. Det var bara ett jättedåligt lopp.

  Långt bak i fältet körde Elisabeth Högberg upp sig till plats 38, men framför svenskorna bjöds på mycket dramatik.

Fem åkare kom in tillsammans till den fjärde och sista skjutningen. Medan de andra sköt bort sig var Andrea Henkel och Nadezjda Skardino felfria, och i mål var Henkel 1,6 sekunder före vitryskan.

Segern var säsongens första för den 36-åriga tyska veteranen. Norges Tora Berger tog den sista platsen på prispallen vilket räckte för att ta över ledningen i den totala världscupen.

  På söndagen avslutas tävlingsveckan i de italienska alperna med stafett, vilket är damernas sista lopp inför OS i Sotji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista