Flera hundra människor har evakuerats efter att en storbrand brutit ut i Laerdal i Norge. Foto: Arne Veum/TT

Storbrand i Lærdal i Norge förstörde 30 hus

Flera hundra människor evakuerades natten mot söndag, på grund av en storbrand i Lærdal i Norge. 52 personer har lagts in på sjukhus rapporterade NRK på söndagförmiddagen.

– Det bor omkring 300 människor i centrum. Vi uppmanar alla att evakuera, sade i natt Jørn Lasse Refsnes vid Sogn og Fjordane politidistrikt.

 Enligt nrk.no hotar branden hela bebyggelsen i Lærdalsøyri, som består gamla trähus. En reporter som är på plats beskriver branden som "ett inferno".

Polisen uppger att det blåser hårt, vilket försvårar släckningsarbetet.

Unik trähusbebyggelse - upptagen som världsarv

Minst tio hus i centrum står i lågor, men branden sägs även ha spridit sig till ett eller flera av de 170 byggnadsminnesmärkta trähusen i Lærdalsøyri. Delar av Lærdal är upptagna på Unescos världsarvslista.

Polisen har bett det norska försvaret att hjälpa till att flyga in brandmän för att bekämpa branden. 

– Försvaret har fått tillgång till en av räddningshelikoptrarna och ska försöka flyga in brandmän från Florø till Lærdal, säger Erik Willasen vid huvudräddningscentralen i Sør-Norge till NTB.

Han säger att den hårda vinden kan göra det omöjligt att landa i Lærdal, men att de ska försöka.

El och telefoni  utslagen

Enligt NRK har strömmen slagits ut i samhället, liksom all telekommunikation till området.

 20 personer vårdades vid 6-tiden på sjukhus, men ingen av dem ska vara allvarligt skadad. Det finns heller inga rapporter om saknade eller döda i branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista