Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Arbetsmiljö

Dödsolyckor på jobbet tar lång tid att utreda

1:30 min

Ylva Reinesunds son och exman dog i en arbetsplatsolycka i Malmberget i maj 2010. Hon har JO anmält ärendet, på grund av den långa handläggningstiden.

Dödsolyckor på jobbet som sker i Västernorrland, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Gävleborg utreds av åklagare i Östersund, vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljö.

Sedan 2010 har 39 personer omkommit på sina arbeten. Men alla olyckor blir inte utredda som arbetsmiljöbrott, en del finns det andra förklaringar till, där ingen kan ställas till svars.

Och det är långa handläggningstider, men de flesta misstänkta brotten utreds i vart fall, för att söka ansvar. I många andra typer av brottslighet skrivs ofta ärenden av.

Men det är en klen tröst för en anhörig som väntar på något slags besked. Upplevelsen blir ändå att tiden bara går.

Ylva Reinesund har nu väntat i snart fyra år på att utredningen ska blir klar, efter arbetsplatsolyckan där henns son och exman omkom.

Hon har JO anmält ärendet, på grund av den långa handläggningstiden.

– Jag hoppas på att det skall hända något i utredningen, och att det kommer fram om det är för lite personal på den här typen av utredningar, och om det finns brister, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista