Det var första gången som Johan Thorsell fått gå på audition för ett jobb. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Jobb

Audition för jobbsökande - nytt sätt att rekrytera

1:44 min

Jobbsökande säljare fick i dag gå på audition på arbetsförmedlingen i Östersund. Tillsammans med ett säljföretag testar arbetsförmedlingen ett nytt sätt att rekrytera anställda.

Johan Thorsell var en av de som blivit kallad till audition.

– Det var ett helt nytt grepp. Jag har aldrig varit på audition på det här sättet. Det var kul och annorlunda.

Hur kändes det?

– Det var lite nervöst i början sedan släppte det ganska fort, säger Johan Thorsell.

Att skådespelare och artister går på audition i jakten på jobb tillhör vanligheterna, men i dag var det 16 stycken säljare som blivit kallade till audition på Arbetsförmedlingen i Östersund. Det är första gången som de är med och anordnar en jobbaudition och det är ett steg i att hitta nya metoder som företag kan använda sig av vid rekrytering.

De uttagna säljarna blev tilldelade varsitt fiktivt säljföretag och sedan har de haft fyra dagar på att sätta sig in i sin roll och i dag var det dags att möta juryn. Emil Jönsson är affärschef på företaget som söker nya säljare, och han säger att det här är ett bra sätt för företaget att se vilka av de sökande som gör den bästa rolltolkningen.

– Vi vill hitta ett kreativt nytt sätt om man jämför med den gamla traditionella rekryteringsformen och när det gäller just säljare så är det ett perfekt sätt att testa dem på.

Tror du att det här är något andra företag kan använda sig av?

– Jag hoppas att fler företag vågar testa nya sätt att rekrytera, säger Emil Jönsson, affärschef på MERi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista