Föräldrar behöver feedback för att bli bättre förebilder. Foto: Erik Mårtensson/TT.
Föräldraliv

Feedback gör dig bättre som förälder

12 min

Precis som i arbetslivet så behöver även föräldrar få återkoppling för att lyckas i sin roll. Familjecoachen Annica Edström tycker att föräldrar ska våga blotta sig själv.

Hur får du stöd i din föräldraroll? Kommentera gärna.

Det finns inget svårare jobb än att vara förälder, så det är viktigt att tänka på sin partner som en kollega och försöka lyfta varandra, tycker Annica Edström.

Det är mycket enklare att kritisera och ge negativ feedback om partner misslyckats eller glömt något. Till skillnad mot att man är mer försiktig att ge negativ kritik till en arbetskamrat.

Om man vänder fokus och försöker vara lite snällare och mer positiv så blir det trivsammare hemma och man stärker självkänslan och får känna att man duger som person. Prata med partnern, de äldre barnen och kompisar när du vill få feedback på ditt föräldraskap, tipsar familjecoachen Annica Edström.

Hur ger man kritik på rätt sätt?

Jobba på att bygga relationen med barnet, partnern genom att fokusera, ställ frågor, var nyfiken och jobba på att fylla med oändlig kärlek, för då är det lättare att gå in och markera när någonting är fel.
Var tydlig med varför du kritiserar eller ger negativ feedback.
Det är livsviktigt att först grunda med positivt tänkande.
5:1-regeln gäller. Det sägs att man ska fylla med postiva tankar fem gånger innan ett litet uttag med kritik, betonar Edström.

Välj sakerna du bråkar om

Det finns vissa saker som föräldrar måste peta i och säga ifrån, men försök sålla dina strider och fundera över vad som egentligen är viktigt, tipsar familjecoachen.

Vad händer med föräldrar som får bra feedback?

Det blir mindre konflikter i familjen och bättre relation med barnen.Familjecoachen Annica Edström tipsar även om en bok som behandlar ämnet: Fem gånger mer kärlek skriven av Martin Forster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista