AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund. Foto: Linnéa Olsson/Sveriges radio.
Näringsliv/Arbetsmarknad

Politiker i Östersund agerar för att behålla resebutik

Kommunstyrelsen i Östersund uppmanar SJ:s ledning att ompröva beslutet att lägga ner resebutiken i Östersund.

– Att SJ ska spara tre miljarder på tre år är känt för oss och vi är medvetna om att dagens varsel inte bara påverkar Östersund. Men Östersund är en mycket viktig knutpunkt för allt resande i inlandet, strategiskt belägen mellan Trondheim, Åre och Sundsvall. En nedläggning av resebutiken påverkar möjligheterna att utveckla tågresandet i vår region negativt. Den innebär även försämringar när det gäller möjligheterna till ombokningar och att ordna sitt resande utan internet, vilket drabbar många äldre, säger AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vid dagens möte i kommunstyrelsen enades ledamöterna om att göra SJ:s ledning uppmärksam på att Östersunds kommun sedan länge legat i en nationell tätposition beträffande hållbart resande, bland annat genom elbilsprojektet Green Highway. Östersund arbetar även med flera utvecklingsprojekt av turistdestinationen, bland annat kommersialisering av Sankt Olavs-leden, projekt som främjas av en hög lokal servicenivå av SJ.

– Nedläggningen av resebutiken innebär inte bara försämrad service för våra miljömedvetna medborgare, en minskning av antalet arbetstillfällen, utan även att bilden av SJ som hela folkets järnväg grumlas. Varje negativ förändring vad gäller attraktiviteten i hållbart resande, vilket tåget sannerligen står för, reagerar vi starkt på, säger Karin Thomasson (MP), kommunalråd.

Kommunstyrelsen beslutade i dag att ta kontakt med SJ:s ledning för att utveckla sin syn på varslets effekter.

– All affärsverksamhet präglas av att man måste gasa och bromsa, ofta på samma gång. Frågan är var och när man ska göra det. Effekterna av dagens varsel i Östersund är ett exempel där bromsningen istället borde vara att SJ trycker på gasen här lokalt. Vi kommer att lägga fram våra argument för ett sånt framtidsscenario för SJ:s ledning, säger Pär Jönsson, (M), oppositionsråd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista