1 av 2
Saga Danieli, klass 9 och Hampus Eriksson klass fem vid Kälarne skola.Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kälarne skolas arbete presenteras bla för Riksdagsledamöterna Per Åsling och Emil Källström båda (C) och med kavaj.Foto:Marcus Frånberg/SR
Skola

Besked i morgon om framtiden för Kälarne skola

6:49 min

Kälarne högstadium presterar toppresultat i kvalitet och betyg men hotet om skolflytt kvarstår.
I morgon får föräldrar besked om framtiden för Kälarne skola vid ett möte.

Trots att Kälarne skola visar på mycket goda resultat i kvalitetsmätningar och att antalet nior som klarar behörighet till gymnasiet ligger på 100 procent, så är hotet mot högstadiet överhängande. Planerna från kommunledningen i Bräcke är att högstadiet stängs och eleverna ska i stället skjutsas till grannkommunen Ragunda eller till Bräcke samhälle.

Saga Danieli som går i nian bekräftar den positiva bilden då hon tycker att skolan är utmärkt.

Orsaken till förslaget om nedläggning av Kälarne högstadium är enligt Jörgen Persson, andre ordförande i Bräcke kommunstyrelse, att antalet elever sjunker så kraftigt att det blir svårt att klara undervisningen i framtiden. Något som man kan klara om högstadieleverna flyttas till Hammarstrand och Bräcke.

Han säger samtidigt att man har gjort ett bra arbete i skolan men att toppresultat 2012, där 100 procent av niondeklasserna klarade gymnasiekraven, kan vara tillfälligt då det varierar kraftigt i små skolor.

I morgon onsdag kommer kommunen att presentera sitt förslag för alla berörda i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista