Foto: TT
TV- och datorspel

Skolpersonal: Barnen lever ut våldsspelen på rasten

1:51 min

Grova svordomar och karatesparkar på rasten - elevernas språkbruk och beteende i skolan blir allt grövre. På Lugnviksskolan i Östersund ser personalen tydliga kopplingar till våldsamma tv- och datorspel.

Hur tycker du att föräldrar ska hantera det här med våldsamma spel som barnen vill spela men som egentligen är barnförbjudna? Kommentera gärna!

På Lugnviksskolan och flera andra skolor i Östersund märker skolpersonalen att barnen börjat använda grova svordomar och könsord, som direkt kan kopplas till barnförbjudna våldsspel som det populära GTA, Grand theft auto, som vid en första anblick kan framstå som ett vanligt bilspel men som bland annat innehåller grovt våld och andra förnedringar. Spelet är tillåtet från 18 år, men Albin och hans kompisar som går i tvåan vet precis vad GTA är.

– Man dödas och sånt. Jag har spelat det en gång, typ, fast då visste jag inte att det var farligt.

Förstod först inte vad det var för spel

Sara Rolén är Albins mamma:

– Man hör ju att de tycker det är roligt med såna här spel som det är mycket våld i. Vi hade också GTA på ett spel innan vid förstod vad det var. När vi förstod det, så tog vi bort det. Jag tycker inte det är okej att spela såna spel när man är så pass ung.

På Lugnviksskolan har personalen provat flera olika modeller för att komma till rätta med det grova språkbruket, som nolltolerans mot fula ord. Men föräldrarna har också ett stort ansvar, säger Ellinor Sandell:

– Vi hoppas att de tar itu med saker och ting och ser till att barnen inte får sitta med de här värsta spelen, som inte ens är för barn utan för vuxna, säger Ellinor Sandell till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista