Foto: Christina Turesson/SR
Samlande

Östersundaren Arne Johansson kan bli Årets samlare

Arne Johansson, Östersund är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets samlare, som utdelas på Antikmässan i Stockholm 13-16 februari. Hans samlande av Hagström-gitarrer är grunden för det.

Arne Johansson fick under ungefär tio års tid ihop världens sannolikt största samling av Hagström-gitarrer, ett 80-tal, men också förstärkare, sånganläggningar, dragspel och andra instrument tillverkade av det anrika svenska instrumentföretaget i Älvdalen.

– Jag blev minst sagt förvånad men väldigt glad när tidningen Antikvärldens chefredaktör Winston Håkansson ringde upp mig och berättade att jag var nominerad, säger Arne.

Gitarrsamlingen nu magasinerad på museum

– Det känns som ett extra fint kvitto att man har gjort något bra, bara det att bli nominerad. Skulle jag vinna vore det ju fantastiskt, skriver Arne Johansson i ett pressmeddelande.

Han sålde hela sin Hagströmsamling till Dalarnas Museum i Falun för två år sedan och för närvarande är det ingen som får ta del av den.

 Gitarrerna är nämligen magasinerade i avvaktan på att museet ska göra en permanent utställning av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista