Det kan bli förbjudet att röka på platser där det är mycket barn. Foto: TT
Rökdebatt

Lunchbloss framför barnen på skolgården

Barnen på skolgården hänger ut över staketet. Det är spännande att titta på de vuxna som står och röker utanför sin arbetsplats några meter bort. Just nu utreds det om rökning framför barn ska förbjudas.

Var tycker du det är okej att röka? Kommentera och svara i webbfrågan!

Rökförbud är ett laddat ord i Sverige. Men i många andra länder är cigaretter portade på betydligt fler offentliga platser än serveringsställen och arbetsplatser. Allt från lekplatser och busshållplatser till parker och badstränder är rökfria.

I Sverige utreder nu Statens folkhälsoinstitut om rökning ska förbjudas på allmänna platser där många barn vistas, till exempel vid lekplatser. Den 15 oktober 2014 ska utredningen vara klar.

I den nuvarande Tobakslagen står det att rökning är förbjuden inom bland annat barnomsorg, skola, hälso- och sjukvårdslokaler och i kollektivtrafiken. Ingen ska heller behöva utsättas för tobaksrök på sin arbetsplats, enligt lagen. Men ändå utsätts 15 procent av befolkningen för passiv rökning minst en gång per vecka, visar den nationella studien Hälsa på lika villkor.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista