Skolan ska få mer resurser lovar s-politikern Björn Sandal. Foto: Annelie Lanner/SR.

Lovar mer resurser till skolan

Sandal: Skolan ska få mer pengar
1:24 min

Vi ska ha Sveriges bästa skola i Östersund. Det lovade barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandal S, för några år sen. Men resurserna räcker inte till behoven.

Elevhälsan har till exempel bara hälften av de pengar dom behöver.

Bättre utbildning och bättre villkor för lärare är bra reformer, anser han. Och i kommunerna måste man arbeta brett för att fler ska nå målen.

Samarbete mellan skolan elevhälsan, socialtjänsten, barnhabiliteringen och landstingets barnhälsovård måste bli bättre. Och det jobbar man ordentligt med, säger han.

Skolan kommer att prioriteras och få mer resurser, lovar Björn Sandal.

– Det klart att det kommer att bli så, säger han.

Därmed kommer rikspolitiken in. Den nuvarande regeringen har stiftat lagar om hur skolan ska skötas, men inte kompenserat kommunerna för de ökade kostnaderna.

Men hur ska han som är ytterst ansvarig i Östersunds kommun skapa Sveriges bästa skolan?

– Det finns enkla och svåra sätt att göra det på. Det ena är att göra det inom kommunerna, att man väger verksamheter mot varandra. Det andra är att tillföra statliga medel till kommunerna så att dom kan göra det dom är ålagda att göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".