Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lyssnartips

Allt hårdare ton mellan föräldrar och lärare

1:28 min

Tonen mellan föräldrar och lärare blir allt hårdare, det är en trend som började för 5-10 år sen och som blir allt vanligare, menar lärare vi pratat med. Missnöjda föräldrar skickar kränkande mail och sms.

Har du som lärare eller förälder märkt av att det blivit en hårdare, mer hotfull ton? Kommentera gärna!

P4 Jämtland har träffat en lärare som berättar, men som vill vara anonym.

– Man ifrågasätter vår kompetens, säger att barnen blivit negativt särbehandlade, hotar med att byta skola.

Föräldrarna behöver ett skäl till barnets dåliga skolresultat och det kan vara vilket som helst, bara inte att prestationen inte är värd ett bättre betyg.

En del ställer mycket höga krav på sina barn och kräver en annan lärare som antas vara bättre om toppbetygen uteblir.

Lärarna försöker förklara vad som är grunden till ett betyg, ibland kopierar man prov för att de ska finnas kvar om det blir diskussion om betyget, säger den intervjuade läraren.

Särskilt mail och sms kan innehålla kränkande saker och det beror precis som i övriga samhället på att man inte ser den man är oförskämd mot.

– Det vi får på mailen och i telefon skulle folk aldrig säga rakt i ansiktet till oss, aldrig!

Lärarna låter sig sällan provoceras till att svara på samma sätt, fast det har säkert hänt, säger läraren. Den här personen tycker att man måste komma ihåg att bemöta andra som man själv vill bli bemött, med respekt. Och att de allra flesta egentligen vill något bra.

– Om man i stället pratar ihop sig om vad som ska göras blir det nästan alltid bra.

Tipsa oss på P4 Jämtland!

Den här nyheten har vi gjort tack vare ett tips från en lyssnare. Vill du tipsa oss om en nyhet - ring publikredaktör Camilla på 063-16 06 48 eller mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

Vill du gå med i vårt Nyhetsnätverk - klicka här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista