Vattenstöld

Ingen polisanmälan om vattenstölden i Åre

Den näringsidkare som olovligen tagit kommunalt vatten i 22 års tid  till sin fastighet i Åre, kommer inte att polisanmälas för något brott.

- Det beror på likställighetsprincipen i kommunen, vi har aldrig gjort så i sådana här fall, och dessutom är brottet i sig preskriberat, säger VA-chefen Lars-Erik Eriksson.

Företagaren kommer heller inte att behöva betala vattenförbrukningen under alla 22 åren som han utan lov tagit vattnet.

- Vi kan bara efterdebitera för de senaste tio åren, och vi gör nu en beräkning utifrån liknande verksamheter som bedrivs på fastigheten för att komma upp i en summa som kan verka rimlig, säger Lars-Erik Eriksson.

Det handlar om runt en halv miljon kronor som fastighetsägaren måste betala. Kommer man inte överens avgörs frågan i VA-nämnden.

Vattenstölden upptäcktes i samband med att de som bedriver rörelse i fastihetsägarens lokaler efterfrågade bland annat vattenräkningar. Fastighetsägaren kontaktade då Åre kommun och erkände den olovliga vattenförbrukningen.

- Det är oftast så det går till, när vi får vetskap om sådant här och det är stora mängder vatten det handlar om, säger Lars-Erik Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista