Elbilar

Green Highway blir forskningsprojekt på Mittuniversitetet

1:50 min

Möjligheterna att köra elbil mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim, den så kallade Green Highway, blir ett nytt forskningsprojekt på Mittuniversitetet. Fokus för forskningen är norska turister, företag längs vägen och potentiella bilköpare. 

En elbil som drar förbi på E14, den så kallade Green Highway, är inte allt för vanligt. Men nu sätter ett forskningsprojekt igång som ska titta närmare på det. För det finns en del motstånd hos bilisterna.

– Det finns en sorts räckviddsskräck hos de som kör elbilar och kanske främst bland de som inte gör det, säger Kristina Zampoukos forskningsledare på Mittuniversitetet.

Forskarna ska titta närmare på hinder och möjligheter för en hållbar utveckling med elfordon längs E14. Det som ska studeras närmare är norska turister, som oftare kör just elbilar, och svenskar som ska till att köpa ny bil .

Men för att få hela Green Highway att fungera för elbilar är fler laddstationer längs vägen ett måste. Men det finns krafter emot också.

– Det pågår en kamp just nu mellan olika drivmedelsproducenter och biltillverkare om att plocka marknadsandelar, menar Kristina Zampoukos. Så det blir spännande att se hur det slutar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista