Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Bussresande

Få resenärer använder säkerhetsbälte i bussen trots lag

1:36 min

Trots att det i flera år varit lag på att man ska använda säkerhetsbälte när man åker buss, är det många som inte använder bälte i bussen. Lagen innebär att alla som är över tre år ska ha bälte, om det finns.

Vad tycker du om bältesanvändningen på bussar? Använder du själv bälte? Kommentera gärna!

Den som inte använder bälte när de åker buss riskerar att få böta 1 500 kronor. Trots det struntar alltså många i bältet. En av dem är Gerd som ofta tar bussen från Hammerdal till Östersund.

– Ska jag vara ärlig så är svaret nej. Det känns inte som om jag skulle behöva bälte. Men jag sitter längst fram så om vi krockar så åker jag väl ut. Jag hade inte aning om att man kan bli bötfälld. Nu är det dags att börja använda bältet, säger hon.

Bussbolagen är skyldiga att informera resenärerna om bälteslagen. I skolbussar ska chauffören försäkra sig om att barnen är fastspända. Det är ofta svårt och ibland ber chaufförer polisen om hjälp att förklara varför bälten anses bra. Det berättar Anders Könberg som är chef för trafikpolisen i Jämtland.

Polisen lägger inte mycket tid på att kolla bussresenärer. Det är faktiskt osannolikt att man blir bötfälld.

Sara från Ås är också en som inte tänker på bältet i bussen.
– Nej, man är uppväxt med att det inte finns i bussar. Annars är jag väldigt noga med bälte i bilen, säger hon.

Men Barbro Bergman använder det alltid.
– Ja absolut, jag använder det alltid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista