Sture Bergwall. Foto: TT.
Överflyttning

Chefsöverläkare motsätter sig vård av Sture Bergwall

Chefsöverläkaren vid den psykiatriska kliniken i Östersund, Sverker Svensson, motsätter sig att den för åtta mord friade Sture Bergwall ska flytta till länet och få vård här.

I somras friades Sture Bergwall under stor uppmärksamhet från det åttonde och sista mordet som han har dömts för. Nyligen ansökte Säters sjukhus där han vårdats på den slutna rättspsykiatriska klinken om att föra över Bergwall till öppen psykiatrisk vård.

Sture Bergwalls egen önskan är att lämna Dalarna, komma närmare familjen och bosätta sig hos sin bror i Undersåker i Jämtland. Hans fall handläggs nu av förvaltningsrätten i Falun.

Nu motsätter sig Sverker Svensson, chefsöverläkare vid den psykiatriska klinken i Östersund, att Bergwall ska vårdas i Jämtland. I en skrivelse till rätten menar Svensson att utslussningen brukar ske i nära samarbete med klinken där den vårdade har suttit och att allt annat är emot gällande praxis.

- Den här mannen i fråga är inte ombedd av någon att yttra sig. Att han skriver till förvaltningsrätten är anmärkningsvärt, säger Sture Bergwall.

Sverker Svensson säger till P4 Jämtland att han inte vill kommentera sin skrivelse över huvudtaget. Men Sture Bergwalls bror Sten-Ove Bergwall i Undersåker räknar helt med att hans bror bor hos honom snart.

- Här i Sverige är vi fria att bosätta oss var vi vill, detta inkluderar Sture Bergwall. I övrigt har Sverker Svensson inte ett smack med det här att göra, säger Sten-Ove Bergwall.

Senast den 28 februari ska ett förslag på en vårdplan kring Sture Bergwall ha kommit in till förvaltningsrätten i Falun. Därefter tar rätten beslut om Bergwalls fortsatta vård eller frisläppande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".