Per Åsling (C). Foto: Claudio Bresciani/TT
Politik

Centerns Per Åsling anklagas för att ha slussat skattepengar till bolag han har koppling till

Per Åsling: Jag har inte gynnat mig själv eller närstående.
1:15 min

Centerpolitikern och riksdagsledamoten Per Åsling från Trångsviken har fått staten att satsa skattepengar i flera företag som han själv har varit med och grundat, enligt Dagens Industri.

Per Åsling har också medverkat till att pengar slussats, mestadels skattemedel, till bolag som ägs och drivs av personer som står honom nära, visar granskningen gjord av Dagens industri.

Tidningen skriver om det statliga rikskapitalbolaget Inlandsinnovation, som dåvarande näringsminister och centerledare Maud Olofsson var med och beslutade om. Per Åsling skall enligt DI varit drivande i den processen, vilket han nekar till. Regeringen har investerat 2 miljarder kronor i riskkapitalbolaget.

Själv förnekar Per Åsling att han drivit på regeringens investering på två miljarder kronor i statligt riskkapital till inre Norrland genom det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation.

– Vad jag säger är att jag har inte gynnat mig själv i mitt arbete, jag har inte gynnat närstående och jag har inte slussat pengar till företag där jag är engagerad, säger Per Åsling till P4 Jämtland.

Men DI har fått uppgiften bekräftad från flera centralt placerade personer och enligt tidningen har Inlandsinnovation investerat i flera bolag som grundats av eller har nära koppling till Per Åsling.

Inlandsinnovation har bland annat köpt riskkapitalbolaget Mittkapital, startat på Åslings initiativ. Och Trångsviksbolaget, som Åsling är delägare och ordförande i, har sålt konsulttjänster till Mittkapital för 400 000 kronor, enligt DI.

På sin egen blogg skriver idag Åsling uppdraget i Trångsviksbolaget är helt ideellt. Men att han även äger aktier i bolaget.

Per Åsling säger nu till P4 Jämtland att det kan bli tal om att se över sina uppdrag efter skriverierna.

– Det är helt klart att jag tar åt mig av de synpunkter som förs fram, kräver det då att jag förändrar mitt arbetssätt och hur jag är engagerad så ska jag naturligtvis göra det, säger Per Åsling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".