1 av 4
Mer än hundra byggnader brann i Flatanger, Norge. Foto: Ove Magne Ribsskog/TT.
2 av 4
3 av 4
Den kraftiga branden spred sig snabbt. Foto: TT.
4 av 4
Omfattande brand i Flatanger, Norge. Foto: TT.
Utrikes

Ny förödande storbrand i Norge

Minst 139 byggnader kan ha brunnit ner i Flatanger vid den norska västkusten norr om Trondheim. Det uppger polisen till NRK

Områdena Småværet och Hasvåg anses förlorade. De 32 boende i området är dock i säkerhet, skriver NTB.

Det blåsiga vädret och att elden fått fäste i ljung och gräs har givit branden stor spridning. Redan i går rapporterades att Hasvåg, en grupp gårdar i Flatanger, som ligger nordväst om Steinkjer och väster om Namsos, stod i brand. Trots insatser från brandpersonal gick bebyggelsen inte att rädda.

– Halva bygden har brunnit ner, och det brinner fortfarande, säger fartygschefen Tor Helge Waagø på räddninsfartyget Harald V, som under morgonen gått in i det skärgårdsliknande kustbandet för att undersöka brändernas omfattning på platser som inte enkelt kan nås av brandkåren.

Norska försvaret har sänt fyra helikopter och ett kustbevakningsfartyg till brandområdet. Men fartyget väntas inte vara framme förrän tidigast i kväll.

Det råder stor brandfara längs nästan hela den norska västkusten i minst en vecka till. Det är torrt i regionerna Nordland, Vestlandet och Tröndelag och det kommer att bestå tills det blir regn i områdena.

Statsminister Erna Solberg säger att det gjort stort intryck att få uppleva två stora allvarliga bränder på kort tid i Norge.

– Sprängkraften som finns i torrt väder, stark blåst och starka naturkrafter visar att vi är sårbara, säger Solberg i en kommentar.

För drygt en vecka sedan brann kulturskyddade hus i Lærdal norr om Bergen ner utan att brandpersonal kunde göra mycket för att hindra eldens framfart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista