Hur är det med vattnet i Östersund nu för tiden? Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Cryptosporidium

Oron för parasiter gnager fortfarande i östersundarna

Östersundarna tycks ha återfått förtroende för kommunens kranvatten, efter parasitskandalen. Men var fjärde kommuninvånare funderar fortfarande emellanåt över om vattnet verkligen är okej att dricka.

Efter utbrottet av parasiten cryptosporidium i dricksvattnet som gjorde tusentals östersundare magsjuka för tre år sedan så vågade få dricka vattnet.

Nu törs man göra det. Enligt en undersökning som Sveriges kommuner och landsting har gjort så är 84 procent av Östersundsborna nöjda med kvaliteten på det kommunala vattnet.

Men samtidigt så är man mer orolig här än på andra håll i landet. På frågan "Oroar du dig för kvaliteten på kranvattnet?" svarade 27 procent av de tillfrågade att de oroar sig alltid, ofta eller ibland, det är betydligt fler än i andra kommuner. Snittet för alla kommuner är 15 procent.

– Det är fullt naturligt att folk är mer uppmärksamma på vattenkvaliteten nu och att de oroar sig mer, säger VA-chefen Kolbjörn Rydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista