Statssekreterare försvarar Åslings företagsengagemang

Näringsdepartementet, som ansvarar för det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, ser inget konstigt med Per Åslings engagemang i företag där bolaget gått in med kapital.

Marita Ljung, statssekreterare hos näringsministern, nuvarande Centerledaren Annie Lööf, ser på Åsling som en välkänd näringsprofil och entreprenör i Jämtland som numera också är riksdagsledamot. 

– Det är fel om han därför skulle utestängas från att jobba med bolag där Inlandsinnovation är inblandade. Han måste behandlas som alla andra, på affärsmässig grund, säger Marita Ljung.

Hon kallar DI:s artikel för skvallerartikel som inbjuder till förhastade slutsatser. 

– Jag vet inte om journalisterna som har tittat på det här har tittat på om han har tagit ut lön eller utdelning från bolagen. Jag har uppfattat det som att han gör det här för att utveckla Jämtland. Det vore skillnad om han hade skott sig på det i ekonomisk mening, men det är nog mest en massa jobb, säger Ljung.

Hon betonar att Inlandsinnovation kom till efter regerings- och riksdagsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista