Arkivfoto. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hälsa

Internet hjälper kvinnor att sluta kissa på sig

Många kvinnor lider av urinläckage vid ansträngning. Träning av bäckenbotten hjälper men många drar sig för att söka hjälp. Behandling via internet kan vara ett effektivt behandlingsalternativ.

En ny avhandling vid Umeå Universitet visar att behandling via internet är ett nytt, effektivt och uppskattat behandlingsalternativ.

Det är Östersundsläkaren Malin Sjöström som gjort en studie med 250 kvinnor med ansträngningsinkontinens som tränade bäckenbotten i tre månader, antingen via ett internetbaserat behandlingsprogram, eller via en broschyr som skickades ut per post.

Kvinnorna träffade aldrig forskarna och resultaten visar att det inte var någon skillnad mellan grupperna när det gäller behandlingsresultat. Däremot rapporterade fler kvinnor i internetgruppen att de upplevde större förbättring.

Åtta av tio kvinnor fick minskade symtom och en ökad livskvalitet. Trots att vi aldrig träffade dem, så förbättrades de ungefär lika mycket som i andra studier, där deltagarna haft regelbundna träffar med en behandlare för bäckenbottenträning. Jag tror att behandling via internet kan upplevas som lättillgänglig och flexibel, och passar vissa kvinnor. Förhoppningsvis bidrar min forskning till att fler kan få hjälp för sitt urinläckage, säger Malin Sjöström, som till vardags är distriktsläkare vid Odensala Hälsocentral i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".