Nyheter i mobilen är framtiden. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Medier

Alla förlorare om inte medier får betalt för nyheter på nätet

Bosse Svensson om framtiden för tidningar
8:31 min

Allt fler hämtar sina nyheter i mobilen och allt färre prenumererar på papperstidningar.
– Utvecklingen går bara åt ett enda håll, säger Bosse Svensson på mediekoncernen Stampen.

Är du beredd att betala för god samhällsjournalistik och lokala nyheter på nätet i framtiden? Varför? Kommentera!

Bosse Svensson kan förstå protesterna mot att betala för nyheter på nätet men det är framtiden.

– Jag förstår att människor protesterar för att man skulle önska att det var på ett annat sätt, men den utvecklingen kommer att fortsätta, säger Bosse Svensson.

Han är i dag utvecklingschef inom Stampen som är en av Sveriges största dagstidningsägare och berättar att mediebolagen nu testar olika modeller för att ta betalt för innehållet på nätet. Att göra som ÖP och LT och andra inom Mittmedia-koncernen och höja prenumerationspriset är vanligt, menar han.

Måste betala för nyheter på nätet

Utvecklingen går snabbt. Redan nu är det färre än 10 % av de som är upp till 40 år som prenumererar på lokaltidning i vårt län. Över en fem-tioårsperiod kommer de dagliga pappersutgåvorna att bli färre och utbudet av dygnet runt-nyheter kommer att öka.

– Man kommer att måsta betala för att få den tjänsten om den ska finnas kvar, säger Bosse Svensson.

Medierna kommer att tvingas bli så duktiga på att berätta vad som händer att folk är beredda att betala för det oavsett plattform, menar Bosse Svensson:

– Om de lokala oberoende tidningarna försvinner och inte kan få ekonomi på sin verksamhet då är samhället och medborgarna förlorare. Kan man inte ta betalt då förlorar alla, säger Bosse Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".