Per Åsling. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Politik

S-krav på utredning av Åslings affärer

1:35 min

Regeringen måste reda ut frågetecknen kring den jämtländska centerpolitikern Per Åslings affärer med det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Det kräver Marie Nordén, socialdemokratisk riksdagsledamot från länet.

- Jag kan inte uttala mig om vad Åsling ska göra, det måste han själv komma fram till, men ansvaret ligger på regeringen och den ansvariga ministern Annie Lööw att utreda vad som har skett. Nu är det många spekulationer och frågetecken och de måste redas ut. Det är det absolut viktigaste just nu, säger Marie Nordén.

Den centerpartistiska riksdagsmannen Per Åsling från Trångsviken uppmärksammas i affärstidningen Dagens Industri för att ha försökt styra investeringar från det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation till sina egna företag.

Som Per Åsling sa till P4 Jämtland i går anser han inte att han har gjort något fel.

Marie Nordén är kritisk och tycker att hela upplägget kring statliga riskkapitalbolag borde ses över.

- Det är regeringen som ger direktiv och de måste bli mycket tydligare. Jag ser ett bekymmer i att många små företag har svårt att ta del av pengarna från riskkapitalbolagen och då är frågan om vi måste hitta andra modeller än de traditionella riskkapitalbolagen, säger Marie Nordén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista