Scen ur filmen "Frozen". Foto: TT
Kultur

Samisk Jojk i Disneyfilmen "Frost"

11 min

Disneyfilmen "Frost" som har Sverigepremiär i morgon har hämtat inspiration från den sydsamiska kulturen och från naturen utanför Röros i Norge. De första minuterna i filmen hörs jojk som är komponerat av Frode Fjellheim från Trondheim.

Musiken från filmen har legat i topp på amerikanska Billboardlistan över mest sålda album, de senaste veckorna.
Det är kören Cantus från Trondheim som framför jojken som heter Vuelie, som betyder jojk på sydsamiska.

Filmen är inspirerad av nordisk kultur och natur och Disney ville ha en exotisk inledning av filmen "Frost", berättar norske kompositören Frode Fjellheim.
Disney valde en jojk som Frode skrivit för länge sedan och han arbetade i stort sett dygnet runt under två veckor med att producera en ny version av jojken.

Vad betyder det för samerna att en jojk finns i en Disneyfilm?

Det är positivt lyft för samisk kultur.
Eftersom det är en Disneyfilm så blir allt färgat och inte framställt exakt som samisk kultur är i verkligheten. Men det är igenkännbart och en manlig huvudperson som driver ren bär en sydsamisk Gapta , säger Frode.

Jojkande skulptur av avloppsrör.

Fjellheim är också aktuell i helgen i en utställning på Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund,

Utställningen Dalvedh är ett konstprojekt som Frode Fjellheim har gjort tillsammans med Sissel M Bergh. Konstprojektet handlar om att berätta om hur samisk kultur har varit en del av nordisk kultur från Vikingatiden och framåt. Frode har konstruerat en jojkande skulptur av avloppsrör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista