1 av 2
Helikopter kollar ledningarna Foto: Lennart Sundwall
2 av 2
Robert Calissendorff, hästägare i Bjästa. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio

Elbolag förvarnar hästägare inför helikopterflygningar

Robert Calissendorff: Det är en jättebra idé
1:19 min

Elbolaget E.ON vill förvarna hästägare för besiktningar av elnätet med lågtflygande helikoptrar, vilket kan orsaka panik hos hästar. För att förebygga det inför man nu helikopteravisering via SMS.

Robert Calissendorff har tre hästar i Bjästa i Västernorrland och har erfarenhet av att en helikopter flygit nära hans hästhage.

– Problemet är om de kommer för nära och skrämmer upp hästarna. De kan få panik och skena iväg rakt över hagar. Jag bor nära E4:an och det kan ställa till stora problem.

För att förebygga uppskrämda och skenande hästar har elbolaget E.ON nu infört en SMS-tjänst. Genom den kan man få textmeddelande till sin mobiltlefon, om när elbolget planerar att genomföra helikopterbesiktning i ens område. Man kan som hästägare också meddela var man vill att helikoptern ska visa särskild stor försiktighet. Det här är en nyhet som Robert Calissendorff välkomnar:

- Jag tror att det här är en jättebra idé.

Övriga elbolag i Jämtlands län - Jämtkraft, Härjeåns nät och BTE - säger till P4 Jämtland att de har god koll i vilka områden det finns djur och att de har markerat ut det på sina kartor. De har ännu inte samma informationstjänst som E.ON men flera av bolagen säger att de tycker den här lösningen verkar intressant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".