Har du fått nån extra slant i plånboken? Familjeekonomen tipsar om smarta sätt att använda pengarna på. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Ekonomi

Spara dina pengar om du fått mer i plånboken

7:02 min

Löneförhöjning, sänkt a-kasseavgift och nya jobbskatteavdraget kan ha bidragit till några fler slantar i plånboken. Familjeekonomen tipsar om hur du förvaltar dina pengar på bästa sätt!

Vad vill du använda pengarna till om du får lite extra? Kommentera!

Det nya jobbskatteavdraget ger alla som jobbar 2 000 - 4 000 kronor mer i plånboken under 2014.

I stället för att pengarna slukas i hushållskassans svarta hål - använd pengarna till något speciellt, menar Bodil Hallin som är familjeekonom vid Ikano Bank.

Hon vill tipsa P4 Jämtlands lyssnare om hur jobbskatteavdraget kan komma till bättre nytta och mer glädje. Allra mest nytta har vi av att bygga upp en buffert, tycker hon.

– Oro för oförutsedda utgifter gör ingen glad. Har du liten eller ingen reserv: börja buffertspara! Öppna ett nytt sparkonto redan nu i helgen, lägg upp en automatisk överföring från ditt lönekonto så att pengarna dras direkt när lönen kommer in. Klart!

Ett annat tips är att investera i dig själv. Gå kurser, lär dig något nytt och det kan även leda till att man senare byter jobb.
Sätt dig ned med familjen och fundera över hur pengarna ska användas på bästa sätt, tipsar familjeekonom Bodil Hallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista