Arkivfoto: Erik G Svensson/TT
Vård av unga

17-åring från Berg tvångsförflyttad till Boden

2:09 min

17-årige Eskil som har Aspergers syndrom får inte bo kvar på sitt gruppboende i Svenstavik för att han är för våldsam. I fredags tvångsförflyttades han till ett slutet boende i Boden, 65 mil från Svenstavik.

Eskil är 17 år och har aspberger, han vill inte ta sin medicin och när han inte gör det kan han bli så våldsam att han är en fara för sin omgivning. Den senaste incidenten inträffade för ett par veckor sedan när Eskil var i skolan i Svenstavik och fick ett utbrott och gav sig på både vårdare och andra elever. Polisen kom och skjutsade honom till sluten vård på psyket i Östersund.

Besvikna föräldrar

I fredags morse förflyttades Eskil, mot sina föräldrars vilja, med stöd av lagen om vård för unga, till ett boende i Boden, 65 mil från Svenstavik och den miljö som han känner bäst. Placeringen är tillfällig säger kommunen och Eskil kan komma att flyttas närmare sin familj när det är möjligt, men också det förvånar hans mamma.

Kommunen hävdar att situationen är akut och att omgivningen måste skyddas från Eskils utbrott.

Hans föräldrar är besvikna för att de inte har fått rätt hjälp långt tidigare. Allt hade kunnat undvikas om Eskil tagit sin medicin som han ska, men eftersom kommunen inte får tvångsmedicinera Eskil så flyttas han till Boden.

Tipsa oss på P4 Jämtland!

Den här nyheten har vi gjort tack vare ett tips från en lyssnare. Vill du tipsa oss om en nyhet - ring publikredaktör Camilla på 063-16 06 48 eller mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

Vill du gå med i vårt Nyhetsnätverk - klicka här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista