Arkivfoto: Scanpix.
Kulturpolitik

Musikarrangörer oroade över mindre bidrag

2:04 min

I höstas kom brevet från Regionsförbundets Estrad Norr till föreningar och ideella krafter. Budskapet i brevet var att möjligheterna att söka bidrag ur projektet "Hörbart" blir mindre.

Brukar du kolla in musikarrangemangen i länet? Behövs bidragen? Kommentera gärna.

Och mindre har det blivit - från 450 000 till ungefär hälften under våren. Anledningen är ett politiskt beslut att vara med på Umeå kulturhuvudstad, men några extra pengar skickades inte med, istället manövrerade man med medel från projektet "Hörbart”.

Pengarna har fördelats till länets kommuner, som skall marknadsföra sina egna arrangemang på en webbsida under Kulturhuvudstadsåret i Umeå. En titt på den idag, visar en länk till Härjedalens kulturcentrum med tidningscitat och en länk till länskulturens egen sida.

Nålsögat under våren för små arrangörer, t.ex. IF popgeni i Östersund, klubb Corazon och mindre ideella krafter ute i länet blev plötsligt svårare att passera. Och det befaras färre arrangemang under våren.

– Jag tycker det är ett bra beslut som håller bra utifrån våra förutsättningar under det här kulturhuvudstadsåret, vilket är unikt, säger Ingrid Printz som är kulturchef på Länskulturen.

Om det är så bra varför permanentar ni det inte då?

– Jag kan säga att det här var ett pilotår, just för att vi har ett kulturhuvudstadår 2014, det är mitt svar, säger hon.

Från och med i  höst återinförs den bidragsmöjlighet arrangörer haft tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista